През втория етап от осъществяването  на проекта „Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила” нашият интердисциплинарен екип от  етнолози, антрополози, социолози и юристи направи анализ на емпиричните данни, които събрахме преди това с методите на спешната антропология. Благодарение на споделения опит успяхме да установим проблемните ситуации и теми, които са важни за бежанците:

1. Намиране на подслон и жилище
  2. Осигуряване на работа – трудности, възможности и предизвикателства
  3. Езиковата бариера пред украинските граждани, бягащи от войната. Език и социално включване.
  4. Професионално обучение, квалификация и преквалификация. Признаване на дипломи и умения
  5. Знания и умения по предприемачество
  6. Специфика при ползване на здравни услуги

Бяха осъществени и срещи с институциите, от които зависи решаването на проблемите и интеграцията на украинските бежанци в българското общество.

По това време продължава и заснемането на отделни епизоди от видео казусите съвместно с партньорите ни от Режисьорско сдружение „Непорасналите“.

Екипът ни присъства и на откриването на офиса на Фондацията Ukraine Support&Renovation в Асеновград. Получихме благодарствена грамота за нашите действия.

Сайтът на Фондация „Стойна Кръстанова“ се обновява с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Стойна Кръстанова“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Проект № 964 „Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила” към Фонд Активни граждани България https://www.activecitizensfund.bg тематичен приоритет 1 Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост. Финансовата подкрепа е предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на стойност € 15 000